Split/Second: Velocity

2010.06.02. 07:53

A Black Rock csapata alig 20 hónap alatt rakott össze egy minden ízében profi, az ínyencek számára is abszolúte kiváló arcade autós játékot. Az alaphelyzet egy TV-showban szereplő város, melynek minden szegletében azt teljesen romba döntő versenyek zajlanak: célunk kvalifikálni magunkat a show következő epizódjába és megnyerni az elit bajnokságot.
INFO: A fejlesztők előző játéka, a Pure csaknem 3 millió példányban talált gazdára (ebben nagy szerepe volt egy 360 bundle csomagnak is)!

Egyes csapó... akció!


A Split/Second letagadni sem tudná, hogy a Burnout sorozat és a GRID találhatók felmenői ágán... a nyolcfős, eszement száguldozást és hollywoodi pirotechnikát felvonultató versenyek csak megalapozzák a hangulatot. A játékmechanika a háromlépcsős erőmutatónkra épül, melyek közül az első kettő alap támadásokat vagy pálya-átalakítást, a harmadik, piros színnel kiemelt pedig a pálya jelentős módosítását és brutális extra támadásokat vált ki. A mutatót tölteni mások mögött szélárnyékban autózva, kanyarokban driftelve (ez a játékelem egyértelműen a Ridge Racer sorozatból is ismerős lehet), ugratásokat végrehajtva és ellenfeleink támadásait kivédve lehet.
A játékmódok között találhatunk kieséses rendszerű versenyeket (Eliminator) vagy fix autóval teljesítendő időfutamokat (Detonator), de akadnak teljesen elborult, új módok is. A túlélésre fókuszáló (Survival) módban óriási csőrös kamionokról szórnak le elénk kék és piros hordókat: míg előbbiek csak kibillentik járművünket egyensúlyából, az utóbbiak azonnali szétrobbanását okozzák. A kamionok mellett néhány MI-vezette pilóta is fűszerezi a katlanszerű pályákon zajló őrült menetet, ahol a rendelkezésre álló idő lejártával beálló hirtelen halál módban már csak piros hordók hullanak majd elénk... szép kis műsor, mondhatom!
Az utolsó két mód egy előttünk repülő helikopterre fókuszál. A légicsapás (Airstrike) közben a pályára zúduló rakétákat kell kerülgetnünk, miközben pontokat kell szereznünk. Mindössze 3 autót/életet kapunk erre a futamra, aztán vége a pontvadászatnak. A légi bosszú (Air revenge) még csavar egyet ezen a recepten: a rakéták kerülgetésével és a kanyarokban driftelve immáron töltődik az erőcsíkunk, mely segítségével mi küldhetünk rakétákat a ránk vadászó rotoros madárra – nemes bosszú.
INFO: A játékba rejtett Disney XD bónusz autót az opciók képernyőre belépve a következő kombinációval érhetjük el: X, lefelé nyíl, X, lefelé nyíl, X, lefelé nyíl (X360 verzió). Az új autót a garázsunk bal szélén találhatjuk meg. Ezzel együtt összesen 28 autó található a játékban.

Letisztult design
Az egész játékra a teljesen letisztult, áttekinthető grafikus design a jellemző. A félig 3D-s menü, valamint a grafikus kijelző (GUI) teljes hiánya is tökéletesen filmszerű. Minden információ a hátsó lökhárító alatt foglal helyet, térkép, kilométeróra vagy egyéb kijelzése teljesen fölösleges. :-) A versenyekhez használatos 15 pálya útvonalát pofonegyszerű memorizálni, csak arra kell készülnünk, hogy hármas szintű támadással a már megszokott útvonal teljesen átvariálható és alkalmazkodnunk kell az új vonalvezetéshez. Mindez epikus, földet megrázó robbanások kíséretében, a legkomolyabb akciófilmek stílusában történik meg, bőséges lángolós-füstölős robbantásoktól kísérve. Teljes lezúzásra kerülnek itt erőművek, vasútvonalak, hidak, repülőgép-anyahajók és még egy óriási gát átszakadásával is számolnunk kell! A különféle pályák egy városban és környékén találhatók, az útvonalak gyakran egymás felett ívelnek át és keresztezik is egymást, így előfordulhat, hogy akadnak ismerős részek más nyomvonalakról. Akcióink a zenére is hatással vannak, mely a robbanásoknál elhalkul, bukásainknál pedig eltorzul.
Még a támadásainknál is nagyobb jelentőséggel bírnak a különféle útvonal-rövidítések, melyeket szintén egy-egy szekció erőért cserében nyithatunk meg és általuk a korábban lehetetlennek tűnő versenyeket is győztesen abszolválhatjuk. Tartalékoljunk erőt rájuk!
Az autók teljesen kitaláltak, hiszen nem akartak licencköltségekkel bíbelődni, amikor a járművek gyakorlatilag elemeikre hullanak szét egy-egy nagyobb akció hatására. Elég sok a hasonlóság a való életben is létező típussal, a tervezésük alapvetően jó, érdekes színfolt a terepjárók jelenléte.
INFO: Még a játék megjelenítéséhez használt sárgás-barnás színű szűrő is hasonló a Burnout Paradise illetve a GRID által alkalmazott módszerhez.

Kérészéletű karrier
A játék 12 epizódja összesen 72 kihívásból áll. Minden epizódot show-szerűen bemutatott videobejátszás nyit meg és zár le. Mindegyik epizódban helyet kapott 1-1 ún. "elit bajnoki futam" is, ahol a legjobb pilóták ellen meccselünk és természetesen végső célunk ennek a bajnokságnak a megnyerése. Új epizódot az elit verseny dobogóján végezve nyithatunk meg. A további 5 verseny a fent elsorolt hat játékmódra oszlik szét, melyek mindegyikét a 6. epizódig bezárólag megismerjük. Innentől már rutinosan és a kreditekért járó jobb autókkal igen gyorsan végigdarálható a játék, hiába dobnak még be újabb pályákat a tervezők. Ha nem célunk mindenhol az aranyérem, akkor 8-10 óra alatt, ha mindenhol a legjobbra törekszünk, akkor 13-14 óra alatt végigpörgethető a játék, mely a Burnout epizódokhoz viszonyítva igencsak soványka játékidő. Érdekesség, hogy karrier-módban nincs nehézségi szint, csak "gyors verseny" játékmódban paraméterezhető az MI erőssége. Ha minden versenyt aranyra hozunk, akkor összesen 3600 kreditet szerezhetünk, melyet egyelőre nincs mire költeni. :-(
A karrier után jöhet a többjátékos mód, ahol nyitott vagy barátainkkal folyó, privát viadalokban vehetünk részt. Mind egyjátékos, mind pedig online módban a legalacsonyabb, 99. helyről kezdjük pályafutásunkat, és innen dolgozhatjuk fel magunkat (helyezésünk a rajtszámunkat is meghatározza). Online csak a már "kinyitott" járműveinket használhatjuk, azaz hatalmas előnyben lesznek a karrier módot befejező játékosok! Mindössze három játékmódban versenyezhetünk, viszont a többség leginkább a megszokott versenyzést preferálja. A versenyeket nem hátráltatja lag, viszont elég kevés a játékos.
TIPP: Ha nem sikerül jól 1-1 verseny, akkor azokhoz később, jobb autóval térjünk vissza, minthogy frusztráljuk magunkat!

folytatás és forrás: pc dome

Szerző: LordAzazel

1 komment

Címkék: xbox autós

A bejegyzés trackback címe:

https://tuti-jatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr842049915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

333Szilvi 2011.01.12. 13:50:31

A NFS után a második kedvencem ! force feedback kormánnyal persze :D

--
<3 Szabó Szilvi <3
irjszilvinek@gmail.com
www.facebook.com/szilvi1
333.hu
Erőszakmentes játékok - Nem csak gyerekeknek
süti beállítások módosítása